Úgy tűnik, hogy a JavaScript nincs engedélyezve az Ön böngészőjében. Engedélyezze a javascript használatát, mert weboldalunk nem tud megfelelően működni a javascriptek használatának hiányában. Kattintson ide, hogy megtudhassa, hogyan kell engedélyezni a javascripteket a bőngészőjében

Gumisarok
20974 rendelés és 4106 boldog vásárló

Gumiabroncs kislexikon

Egybegyűjtöttük azokat a kifejezéseket, melyek magyarázatra szorulnak a gumiabroncsokkal kapcsolatban

Rf - reinfordced, XL - extra load

Erősített kivitel, mely nagyobb terhelhetőséget jelent. Az RF régebbi jelölés, az XL újabb. Személygépjárművek ultra alacsony profilu gumiabroncsainál az XL nagyobb sebességnél előnyösebb tulajdonságokat jelent, mert nem kopik ki a gumi közepe. Az XL miatt nem kell drasztikusan feljebb fújni az abroncsot nagobb sebességű használatkor, mint a sima nem XL változatoknál. Lásd ZR

ZR

A ZR jelölésű abroncsok sebesség fügvényében változtatják terhelhetőségüket, ami légnyomás állítással korigálható. Nagyobb sebesség nagyobb légnyomástöltést jelent.

C6, C4, C8, C12, PR

A kisteher és áruszállító járművek speciális vázerősítési jelölései.  A PR (ply rating) a gumiabroncs gyártás őskorában a pammutsorok számát jelentette, amivel teherbíróbbá tudták tenni a gumiabroncsokat. Mamár nem pamut a vázszerkezet, de a jelölés egyenértékű a mai szerkezetekre vonatkozólag.

Li - Load Index

Terhelési jelzőszám, ami a gumiabroncsban található levegő mennyiségével (térfogat) arányos.

SI - Speed Index

Sebesség határ jelölő index. Az ABC betüit felhasználva alakították ki a sebesség határokat, de vigyázzunk, mert az abc betüinek jelentése nem sorfolytonos. Éppen ezért fordulhat elő, hogy a H- 210 km/h index követi a T - 190 km/h indexet és nem fordítva.

FR - peremvédő

Felni peremvédő. Egy olyan speciális gumioldalfal kialakítás, ami megvédi a könnyűfém felniket a peremsérülésektől.

ML - dörzsléc

Városi használat során jól jöhet egy oldalfal kiegészítés, mely a járdaszegélyek dörzsölődését ellensúlyozza parkoláskor. Elsősorban kisáruszállítóknál jellemző, de egyes személygumiabroncs méretekben is előfordul.

SSR - defektűrő

Kiterjeszett mobilitást biztosító abroncs defekt esetén. Használata légnyomásellenörző rendszerekkel javasolt, mivel defekt esetén maximálva van a sebesség. Defektes kerékkel megtehető néhány száz kilóméter, de csak csökkentett sebességel.

SEAL

Speciális gélanyagot tartalmazó gumiabroncsok, mely önjavító funkciót kölcsönöz a futófelületen beékelődő idegen testekkel (szög, csavar) szemben

MO, NO, BMW

Első szerelésű jelzések